kategóriák

ingatlanszótár google  

Ingatlanadó

Ingatlanadó kontra Ingatlanadózás

Két fogalom, amely alapjaiban más, és csak abban hasonlít, hogy mindkettő fizetendő...

Ne tévessze össze a két fogalmat!

Az ingatlan-adó nem egyenlő az ingatlan értékesítésből származó jövedelem-adóval.

Az ingatlanadóval kapcsolatban lassanként történelmi visszatekintést kellene eszközölnünk, ugyanis 2005-ben említették először azt, hogy a különféle épületekhez köthető adónemeket leválthatná, egy egységes számított érték alapján kivetett ingatlanadó.

2006-ban szó volt róla, 2007-ben megszavazták, 2008-ban változtattak rajta, 2009-ben pedig módosított és bővített formában érkezik.

Az ingatlanadó

Lesz vagy nem lesz ingatlanadó 2009-től?

Pontokba szedtük mit is tudunk most az ingatlanadóról...

1., Építményadó

értékövezetek szerint határozzák meg, mértékét pedig az önkormányzat dönti el, bevezetése nem kötelező.

az ingatlanadó kapcsán felmerülő alapvető kérdés, hogy mennyit ér az adott lakás, iroda, üdülő vagy ipari csarnok.

luxusadónál már ismert értékövezetes módszer alapján határozzák meg a m2 árakat, ezt felszorozzák a m2-ek számával – ez adja meg adóalapot.

nem minden ingatlan egyforma egy értékövezeten belül, ezért az önkormányzatoknak a törvény előírja az úgynevezett korrekciós tényezők figyelembe vételét. Ezek 0,8-tól 1,15-ig tartó szorzók, melyeket az adott ingatlan kora, felszereltsége, karbantartottsága, műszaki állapota határoz meg.

2., Ingatlanadó – módosítás és bővítés után:

az új, számított értékalapú adó (más néven: forgalmi érték alapú adó) jövőre együtt él majd a most is meglévő területalapú és korrigált értékalapú építményadóval
Így az önkormányzatok beszedhetik az adót a számított érték alapján, százalékos mértékben és a korábbi területalapú-korrigált értékalapú számítás szerint is.
kis mentség: Műemléképületben található lakásoknál a teljes felújítást követő három évben nem kell majd ingatlanadót fizetni.
Mértékéről: 0,5-1,5%, de ezt, az Önkormányzat saját hatáskörében módosíthatja.
A jelenlegi "állás" szerint mondhatnánk, hogy "Amit biztosan tudni lehet, hogy egységes ingatlanadó nem lesz 2009-ben!", azonban helyesbítenénk annyiban, hogy "Úgy tűnik egyenlőre" ...