kategóriák

ingatlanszótár google  

Házközponti fűtés

Gyakorlatilag szinte a nevében bennefoglaltatik, hogy mit is jelent ez a szakkifejezés...
Nézzük részletesen:
Házközponti fűtés esetén minden esetben a háznak, vagy a háztömbnek, vagy a lépcsőháznak van egy saját kazánja és azzal fűtik a házat.

Ez, látszólag olyan, mint a távfűtés, csak nem a környékbéli hőközpontból jön a meleg, hanem a házből.
Ez többnyire gazdaságosabb, olcsóbb, mint a távfűtés és könyebben "kapcsolgatható ki-be".

A házközponti fűtéshez többnyire (ha nem légköbméter alapú az elszámolás) tartozik egy egyedi hőmennyiség mérésre használható eszköz, amely megmutatja, hogy mennyit is használt az adott lakás a közös "összesből"!
Az egyedi mérés tehát azt jelenti, hogy egyedileg mérik az egyes lakások hőfogyasztását, azaz hogy vagy a vezetéken, vagy jellemzően inkább a fűtőtesten van egy mérőeszköz, ami a tényleges hőleadást méri.

Ekkor jellemzően éves elszámolások vannak, azaz az ember egy havi átalányt fizet, majd pl. a fűtési időszak végén megnézik, hogy ténylegesen mennyi hő fogyott és az alapján elszámolnak. Kedvezmény a szélső lakásokra általában itt is van.

Ehhez képest a klasszikus nem mért központi fűtéseknek az a hátrányuk, hogy jellemzően nem lehet tudni, hogy az egyes lakások mennyi hőt fogyasztanak. pl. ha én kinyitom -20fokban az ablakot, akkor tőlem ömlik ki a meleg, fizetni meg nem nagyon fogok többet, mert nem lehet tételesen megmondani, hogy mennyi meleg szökött ki tőlem. A központi fűtések költségeinek megosztás általában alapterület alapján működik, illetve, bizonyos esetekben pl. szélső lakások adnak rá valami kedvezményt, mert ügye a külső falakon mindíg több hő veszik el. Viszont nem számít ha az ember pl. elzárja a fűtőtestet, mert neki elég a 18 fok is és nem akar 23ban létezni.